Energieproductie

Fluvius keerde recordbedrag uit voor stroompannes in 2024

Globale klachten bij Fluvius daalden wel met 5 procent

In 2024 keerde Fluvius minder schadevergoedingen uit voor langdurige, onverwachte stroomonderbrekingen, maar het totaalbedrag liep wel op tot 807.995,10 euro. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van 2023 en het hoogste bedrag dat Fluvius ooit uitbetaalde. Dat blijkt uit de jaarlijkse klachtenanalyse van de netbeheerder. Volgens Fluvius is de toename onder meer te wijten aan complexere en langdurigere storingen. Tegelijkertijd daalde het totaal aantal klachten in 2024 met 5 procent.

fluvius complexere klachten
Volgens Fluvius is de toename onder meer te wijten aan complexere storingen

Minder aanvragen, toch hoger totaalbedrag

Fluvius ontving vorig jaar 13.247 aanvragen voor een forfaitaire vergoeding na stroomonderbrekingen van langer dan vier uur. Daarvan werden 10.859 aanvragen als gegrond erkend – 870 minder dan in 2023, een daling van 7,4 procent.

Toch steeg het totaal uitgekeerde bedrag met 168.368,22 euro, wat neerkomt op een toename van 26 procent. De belangrijkste verklaring ligt in de gemiddelde duur van de onderbrekingen, die hoger lag dan het jaar voordien.

Compensatie voor uitval omvormers

Naast de forfaitaire vergoeding kunnen klanten ook een compensatie ontvangen wanneer hun omvormer voor decentrale productie uitvalt en Fluvius het probleem niet binnen 30 dagen verhelpt.

Die vergoeding daalde in 2024 tot 5,40 euro per kVA omvormervermogen – bijna de helft van het bedrag in 2023. De daling houdt verband met de lagere elektriciteitsprijzen en injectietarieven. Voor installaties die recht geven op groenestroomcertificaten komt er een bijkomende vergoeding bovenop, gebaseerd op een verlies van 34 kWh per kVA en de actuele certificaatwaarde.

In totaal kende Fluvius in 2024 3.758 dergelijke vergoedingen toe, goed voor een bedrag van 196.977,68 euro.

Eerste algemene daling in klachten sinds 2020

Na jaren van stijgende klachtenaantallen door onder meer hogere energiefacturen en onzekerheid rond de digitale meter, is het globale aantal klachten in 2024 voor het eerst sinds 2020 opnieuw gedaald.

De eerstelijnsklachten verminderden van 35.063 naar 33.471 meldingen. Ook het aantal tweedelijnsklachten daalde, van 2.923 naar 2.569. Volgens Fluvius zijn onder meer de verbeterde dienstverlening en stabielere energieprijzen medeverantwoordelijk voor deze evolutie.

Meer infrastructuurwerken leiden tot meer klachten

In het kader van de energietransitie voert Fluvius over heel Vlaanderen intensieve infrastructuurwerken uit. Deze werken – zoals het verzwaren van netten, de installatie van digitale meters en het versterken van aansluitingen voor laadpalen of warmtepompen – veroorzaken tijdelijke hinder, wat zich vertaalt in een stijging van het aantal klachten binnen dit domein.

In 2024 namen de eerstelijnsklachten hierover toe met 21 procent, van 10.714 naar 13.006 meldingen. Het aantal tweedelijnsklachten steeg zelfs met 40 procent, van 429 naar 602.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine