4 manieren om een oprit te plaatsen
Het uitzicht van je oprit bepaalt voor een groot deel de look van je woning. De een is meer fan van rustiek en kiest voor kasseien, de ander wil het dan weer iets moderner en kiest voor een natuursteen- of keramische tegel. Ook grind is aan een stevige opmars bezig, dankzij de opkomst van stabilisatiematten. De keuze is legio, en de plaatsing kan je voor eigen rekening nemen! We geven mee hoe je dat doet.
FUNDERING
Net als voor een stenen terras, is voor een oprit een goede fundering onontbeerlijk. Een auto die er waarschijnlijk dagelijks overheen rijdt of op staat, zorgt voor een extra belasting, dus moet de ondergrond dat ook aan kunnen.
Voor een oprit begin je steeds met een onderfundering van minstens 15 cm dik. Die kan uit verschillende materialen bestaan, zoals steenslag, gebroken steenpuin of zand. Belangrijk is dat deze laag drainerend is en goed aangedamd wordt. Daarbovenop komt een stabilisélaag, ook van om en bij de 15 cm dik, die je eveneens aantrilt. Daarbovenop komt een straatlaag chape, en de uiteindelijke verharding in een legmortel of lijmlaag terechtkomt.
LET OP
Bij het bepalen van je hoogte moet je er steeds op letten dat je onder de waterkering van je woning zit. Die kan je herkennen aan de open stootvoeg. Deze zal net boven je waterkering zitten en iets boven je vloerpas. Verder zorg je ook voor lichte afhelling van je woning naar de straat toe.
RUSTIEK
MET KASSEIEN
Wie echt die landelijke look wil voor zijn huis, kiest voor kasseien. Om kasseien te leggen begin je met een dikkere stabilisélaag van ongeveer 8 cm dik. De kasseien worden in een kuiltje geplaatst en ingeklopt met een kasseihamer. Daarna worden ze omgeven met een dun cement/zandmengsel dat over de kasseien wordt uitgegoten.
Met een trekker of borstel worden de voegen vervolgens gevuld en uiteindelijk wordt het geheel afgespoeld. Zijn het ruwe kasseien, dan werk je beter met een voegijzer, zodat er geen cementresten achterblijven.
MET BETONKLINKERS
Kasseien plaatsen is niet voor iedereen weggelegd. Om het goed te doen, moet je wel wat ervaring hebben. Je kan daarom ook kiezen voor betonklinkers met het uitzicht van kasseien. Ze zijn niet alleen gemakkelijker te plaatsen, vuil en stof kan er ook niet aan hechten.
MEER WETEN:
> Hoe een oprit leggen met kasseien
> Hoe een oprit leggen met betonklinkers
TEGELEN
Wie het liefst wat moderner wil, kan kiezen voor een decoratieve keramische tegel. Dergelijke tegels plaats je doorgaans in een legmortel of verlijm je dubbel op de chapelaag.
MEER WETEN:
> Hoe een drainerende chapelaag aanbrengen voor een oprit
> Hoe een keramische oprit betegelen
GRIND
Voor een oprit met grind wordt er qua fundering best een beroep gedaan op een laag van 20 cm gebroken betonpuin. Daarop komt nog een egalisatielaag van een drietal cm, waarop uiteindelijk het grind terechtkomt. Om ervoor te zorgen dat je geen putten of verzakkingen in het grind krijgt, werk je met stabilisatiematten. Dergelijke matten zorgen ook voor een optimale waterinfiltratie. Een stabilisatiemat is overigens meestal uitgerust met en geotextiel worteldoek onderaan, en zal zo ook de groei van onkruid een halt toeroepen.
MEER WETEN:
> Hoe een grindoprit aanleggen met stabilisatiematten