Renoveren van gebouwenPremium

HOE EEN LAMINAATVLOER ONDERHOUDEN

Een goed geplaatste laminaatvloer is al veel, maar vergt af en toe onderhoud, zeker als de vloer vaak wordt belopen. Gelukkig houdt dat niet zoveel in. Van eenvoudige schoonmaaktips tot een volledige plank vervangen, het kan allemaal. Lees hier welke simpele stappen je moet ondernemen voor een goed onderhouden laminaatvloer.

 

onderhoud

BORSTELEN

borstelen laminaatvloer

Ligt er stof op de vloer, dan kun je dit gewoon weghalen met een stofzuiger of stofdoekjes op een steel. Veeg sowieso op regelmatige basis je vloer maar gebruik hiervoor enkel een bezem of een stofzuiger met speciale zachte borstels. Zo vermijd je dat het vuil krassen veroorzaakt.

REINIGEN

reinigen laminaatvloer

Reinig de vloer minstens één keer per maand met gewoon water. Vul een emmer warm water en enkel wanneer je vloer erg vuil is kan je een mild reinigingsmiddel toevoegen. Gebruik echter nooit bleekwater of detergent, maar werk met een specifieke reiniger voor laminaat.

Het is belangrijk dat er geen plassen water op de vloer blijven. Wring daarom je spons of doek goed uit. Daarna droog je de vloer met een microvezeldoek, dat heeft een groot vocht- en vuilabsorberend vermogen.

water laminaatvloer

VLEKKEN

Zit je met vlekken op je vloer? Dan haal je er ook zo snel mogelijk een reinigingsmiddel bij. Wil de vlek maar niet weggaan, dan kan aceton ook nog een uitkomst bieden. Doe rubberen handschoenen aan, breng wat aceton aan op een doekje en wrijf zachtjes op het laminaat. Let wel op dat er geen aceton in de voegen terechtkomt.

bureaustoel laminaatvloer
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Hoewel laminaatvloeren best makkelijk te onderhouden zijn, is een ongelukje snel gebeurd. Zeker wanneer er huisdieren of kinderen in huis leven. Je doet er dus goed aan om preventieve maatregelen te nemen.
- Leg aan elke deur schoonloopmatten. Als je het vuil daar kan tegenhouden, komt het in mindere mate op de vloer terecht. Voeten en/of pootjes afvegen bij het binnenkomen is geen overbodige luxe.
- Voorzie niet enkel je meubels van viltjes, denk ook aan bijvoorbeeld een beschermingsmat onder bureaustoelen of kasten op wieltjes.
- Plaats geen te zware meubelstukken op laminaat. 
- In ruimtes waar meer kans is op vlekken (denk aan gemorste etensresten, verfplekken ...) opteer je best voor een waterwerend laminaat. 
- Etensresten, drank, verfspatten ... die dan toch op de vloer terechtkomen, ruim je zo snel mogelijk op.
- Geef kinderen een speeltapijt om op te spelen en knip regelmatig de nagels van je huisdier bij.

 

HERSTELLEN

Kras laminaatvloer 

INDRUKKEN

Je beschermt je laminaatlvloer best tegen indrukken van kast-, stoel- en tafelpoten. Dit kan bijvoorbeeld door viltjes onder de poten te plaatsen. We haalden reeds aan dat je ook beter geen te zware meubelen op een laminaatvloer plaatst omdat die dan bol gaat staan. In erge gevallen zal de voeg zelfs openbreken.

KRASSEN

Normale slijtage of ongelukjes doen krassen, deuken, verkleuringen en slijtplekken ontstaan. Om schade te herstellen kan je kiezen tussen herstelsets (meestal aangeboden door de fabrikant) of proberen met enkele huishoudmiddelen die hiervoor geschikt zijn.

4. krassen laminaatvloer

Fillers

Fabrikanten beschikken vaak over de specifieke kleur laminaatvuller die bij je vloer past of je kan de juiste kleur maken door twee vullers te mengen. Wil je aan de slag, zorg dan altijd eerst dat de ondergrond vetvrij en droog is. Schuur de kras, deuk of slijtplek licht op voordat je het product aanbrengt. Breng de pasta aan met een plamuurmes en vul de beschadiging op. Het overschot haal je voorzichtig weg. 

Wax of krijt

Met een brander verhit je de wax zodat die in de kras of scheur kan druppelen. Na het stollen, gebruik je voorzichtig een steekmes om de overbodige wax verwijderen. Ook met sommige soorten krijt kan je dit uitproberen. 

Olijfolie

Olijfolie is een vetstof en zal dus zowel vullen als voeden. Hierdoor kan je kleine krasjes hiermee 'opvullen', maar ook doffe plekken weer glans geven. Bovendien zorgt de olie ervoor dat kleine kleurverschillen vervagen. De oplossing is dan misschien wel de goedkoopste, ze is ook van korte duur. 

 

EEN STUK VERVANGEN

Een beschadigde plank vervangen is niet eenvoudig maar het kan wel. Je start door een goeie match te selecteren uit de planken die je nog over hebt van bij de bestelling. Rond de beschadigde plank tape je vervolgens alles af met schilderstape. Daarna zet je diagonaal een kruis over het stuk dat je wil verwijderen. Via een invalzaag met een lat kan je de plank minutieus doorzagen en ze eruithalen.

Wanneer je het nieuwe stuk op de vrijgemaakte plaats steekt, zal je zien dat tand en groef niet meer overeenkomen dus daar zal je overtollige stukjes met een houtbeitel moeten bijwerken. De nieuwe plank moet je tevens ook verlijmen of vastplakken met dubbele tape.

Als je plinten niet vastgelijmd zijn, kan je ook de plint losmaken en dan de laminaatplanken losklikken tot aan de plaats waar je nieuwe plank moet komen. Vervolgens schuif je je nieuwe plank in. Zorg dat alles mooi aansluit vooraleer je rest van de rij terug inschuift. Die methode is eenvoudiger, maar vergt meer werk. Eens je plinten of je planken al verlijmd zijn, is deze methode geen optie meer.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Hoe je vloer onderhouden

Een vloer leg je het liefst maar één keer. niet omdat het een dure investering is, maar omdat het veel werk en vuiligheid met zich meebrengt. elke vloer kan jarenlang meegaan. het maakt niet uit of het nu om parket, laminaat, keramiek of natuursteen gaat.

Brede waaier aan mogelijkheden

Wanneer voor laminaat wordt gekozen, gaat de voorkeur van het grote publiek nog altijd uit naar de traditionele houtdesigns. daarnaast proberen fabrikanten sterk in te zetten op marmer- en steenimitaties, maar die genieten over het algemeen nog te weinig bekendheid.

Dossier laminaat

Voor de bekleding van bijvoorbeeld de woon- of slaapkamervloer is laminaat nog steeds een topper. het assortiment is er de laatste jaren namelijk alleen maar uitgebreider op geworden. naast een brede waaier aan houtkleuren bieden fabrikanten nu ook marmer- en steenimitaties aan die perfect passen in een keuken of badkamer. daarnaast speelt formaat een grote rol, want de korte panelen waarmee een visgraatmotief kan worden bekomen zijn erg in trek. laminaat is niet alleen een optie voor residentiële ruimtes, maar kan net zo goed in commerciële omgevingen worden geplaatst. de plaatsing mag echter niet achteloos gebeuren, er moet rekening worden gehouden met enkele belangrijke parameters.

Waar kan laminaat worden gelegd?

De plaats waar laminaat kan worden gelegd, is sterk afhankelijk van de kwaliteit of levensduur van de panelen. de kwaliteit wordt aangeduid met een klassenummer dat varieert tussen 21 en 34. hoe hoger het nummer van de klasse, hoe steviger en meer slijtvast het laminaat. voor ruimtes met een hoge vloer­belasting, zoals commerciële ruimtes, moet worden gekozen voor klasse 33 of 34.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine