TuinaccessoiresPremium

HOE BUITENVERLICHTING PLAATSEN

Zelf buitenverlichting plaatsen is een zeer haalbare klus. We illustreren het aan de hand van een voorbeeld met een armatuur die we monteren aan een betonpaal en geven mee waarop je moet letten.

 

OPBOUWDOOS

doos bekabelde verlichting

Begin met een elektrische kabel door de buitenmuur te trekken. Die komt van de zekeringskast, waar hij gezekerd wordt met een zekering van 16A. Dicht het boorgat in de gevel. Dat doe je door er silicone in te spuiten.

Wij plaatsen een dubbele opbouwdoos, we voorzien namelijk een schakelaar én een stopcontact. Aangezien hier dus stopcontact en verlichting op dezelfde kring zitten, werken we met een XVB-kabel van 3G2,5.

De opbouwdoos zet je vast met enkele schroeven. Vergeet geen pluggen in de boorgaten te steken.

 

AANSLUITINGEN MAKEN

aansluiting bekabelde verlichting

Strip ongeveer een halve centimeter van de uiteinden van de draad. Je kan ze aansluiten op het binnenwerk van het stopcontact.

Sluit de drie draden aan (fase, nuldraad en aarding). Vanuit die aansluitingen kan je doorverbinden naar de schakelaar, vandaar ga je door naar de verlichtingspunten.

 

TOT AAN DE LAMP

tot aan de lamp bekabelde verlichting

In ons geval brengen we de lampen aan op de betonnen palen van de tuinschutting. Het is dus nodig om op die plaats een doorvoer te maken voor de kabels. Een stevige klopboormachine klaart die klus. De elektrische leiding brengen we aan in een grijze pvc-buis. Dit zorgt enerzijds voor bescherming van de bedrading, anderzijds kunnen we op die manier de elektrische leiding bevestigen met vorkklemmen.

 

LAMP AANSLUITEN

armatuur bekabelde verlichting

Monteer de armatuur. In ons geval moeten we twee schroeven vastdraaien. Het binnenwerk van zowat elke lamp is behoorlijk eenvoudig. Eigenlijk bestaat het gewoon uit een kroonsteentje. Aan de ene zijde van het kroonsteentje bevindt zich de verbinding naar de lamp (wit, in ons geval).

Aan de andere zijde sluit je de toekomende nul- en fasedraad aan. Tegelijk laat je uit die verbinding een nieuwe nul- en fasedraad vertrekken, naar het volgende lichtpunt.

De aarding sluit je, zoals steeds, aan, zodat ze contact maakt met het metalen deel van de armatuur.

 

WATERDICHT

waterdicht bekabelde verlichting

Aan de verbinding met het kroonsteentje komt er maar beter niet te veel vocht. Vandaar dat de armatuur zo is opgebouwd dat je de verbinding met een waterdicht deksel kan afsluiten. Vaak is dit met behulp van een rubberen ring,
let er dan ook op dat die ring op de juiste plaats zit. Monteer de rest van de armatuur, zoals de lamp en de reflector.

 

RESULTAAT

resultaat bekabelde verlichting

Het resultaat is nu een reeks lampen die je met een schakelaar kan bedienen. In dit geval zijn het downlighters. Je kan ze gebruiken om bepaalde planten te accentueren. Als ze langs een pad zijn opgesteld, kunnen ze als oriëntatieverlichting dienen.

In ons geval accentueren ze voornamelijk de diepte van de tuin, zo geniet je ook ‘s avonds van de volledige tuin. Dat geeft een ruimtelijk gevoel.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Aandachtspunten bij de installatie van buitenverlichting

Buitenverlichting heeft gelijkenissen en verschillen met binnenverlichting. dit artikel biedt een overzicht van recente ontwikkelingen en evoluties van buitenverlichting. ook praktische tips en advies gericht tot installateurs komen aan bod.

Buitenverlichting: smart en design scoren

Het gangpad met de tuin- en buitenverlichting wordt nog steeds druk bezocht op de winkelvloer. de gemiddelde inwoner van ons land heeft een eigen huis met tuin of terras en geeft dan ook behoorlijk wat geld uit aan producten voor zijn tuin-en/of buitenverlichting. opvallend? de 'evergreens' fakkelvormen, rechthoekige wandlichten en up/downmodellen blijven vlotjes over de toonbank rollen, maar de consument toont wel steeds meer interesse in designgerichte armaturen. bovendien blijft het outdooraanbod niet achter op het vlak van connectiviteit en zien we ook hier stilaan geconnecteerde oplossingen.

Optimale tuinverlichting vereist doordacht lichtplan

Tuinverlichting betekent comfort. enerzijds zorgt ze voor een gezellige sfeer in de tuin tussen zonsonder- en opgang, anderzijds voor een gevoel van veiligheid. aan de basis van een optimale tuinverlichting ligt een lichtplan.

Naar een performante daglichtsturing

De aandacht binnen de verlichtingstak verschuift steeds meer naar sturing. slimme systemen zoals daglichtregeling zullen de komende jaren enorm aan belang winnen. hoewel de basisprincipes van zo’n regeling veelal eenvoudig zijn, wordt de concrete ...

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine