KeukenPremium

Hoe vervang je een dampkap?

Een dampkap is een behoorlijk intensief gebruikt toestel in huis. Want het zuigt kookluchtjes op, filtert ze en houdt ook vetten vast tijdens het koken. Een goed onderhoud is daarom belangrijk, maar als je dampkap zijn levensduur bereikt heeft, kan het nodig zijn om een nieuw – krachtiger – toestel te plaatsen.

 

DAMPKAP KIEZEN

Let wel op dat je niet zomaar een nieuwe dampkap koopt, want die moet natuurlijk in je bestaande keuken passen. Meet daarom eerst de beschikbare ruimte op, zodat je weet welke maat van toestel je kan integreren. Neem daarvoor de maten die je huidige dampkap inneemt.

verlichting dampkap kiezen

Bij de meeste telescopische of onderbouwdampkappen volstaat het om de breedte van de bestaande opening te kennen. Is het een klassieke, losstaande dampkap of een inbouwdampkap, dan kan ook de diepte van belang zijn.
Sowieso kun je nooit te veel meten. Ook de diameter van de afvoerbuis kan handig zijn te weten.

opmeten dampkap

Met deze maten bij de hand kan je dan een nieuwe dampkap kiezen die in je woning past. Met een gelijkaardig type als je vroegere model kan je in elk geval de bal niet misslaan.

 

OUDE DAMPKAP WEGNEMEN

Begin de installatie met het weghalen van het oude exemplaar. Haal eerst de kastdeuren weg om gemakkelijk te kunnen werken. Daarna kun je de stekker uit het stopcontact halen en de afvoerbuis loskoppelen.

oude dampkap wegnemen

Eens dat gebeurd is, schroef je het toestel los van de kast en muur, waarna je het voorzichtig kan weghalen. Zit de stekker geklemd en dient het oude toestel enkel nog voor het recyclagepark? Dan kun je die afsnijden met een kniptang om het jezelf makkelijk te maken.

 

NIEUWE DAMPKAP VOORBEREIDEN

Als je goed gemeten hebt, zou de nieuwe dampkap perfect in je keuken moeten passen. Haal voor de plaatsing eerst de filters voorlopig uit het apparaat. Bekijk ook de handleiding voor je van start gaat, zo ga je niet overhaast te werk.

opmeten kabel voor nieuwe kap

Een eerste stap van de installatie is het aanpassen van de bestaande situatie. De kans bestaat immers dat de stroomkabel of ventilatieopening op een andere plaats zit dan bij het vorige toestel. Meet de positie van de kabel op het toestel, en zet dit uit op je kast.

klokboor nieuwe dampkap

STROOMKABEL

Heeft je nieuwe dampkap een grotere stekker dan de oude? Dan zal er dus een grotere opening nodig zijn om die tot bij het stopcontact te krijgen. Met een klokboor kun je dat gat makkelijk maken. Pas de diameter aan naar de grootte van je stekkerkop. Poets meteen ook je boorstof op, om net te werken. Daarna kun je de stroomkabel door de gemaakte opening halen en de dampkap ter plaatse houden.

voorboren voor nieuwe dampkap

Zet zo de positie van de bevestigingspunten over op de onderzijde van de kast, en haal het toestel weer weg. Om de dampkap later vlot te kunnen bevestigen, moet je op die punten nu gaan voorboren. Een alternatieve methode is dat je de schroef er al even indraait en ze dan weer weghaalt. Zo voorkom je ook dat het hout zou splijten.

afvoer met terugslagklep

AFVOERBUIS

Voor je het toestel definitief ter plaatse hangt, moet je in de meeste gevallen de aansluiting voor de afvoerbuis nog voorbereiden. Steek – indien van toepassing – de terugslagklep in de opening en schuif er daarna een vast stuk buis over. De terugslagklep zorgt ervoor dat de lucht zich maar in één richting kan verplaatsen en de afgevoerde vuile lucht dus niet terug in de ruimte kan stromen.

 

DAMPKAP INSTALLEREN

bevestigen nieuwe dampkap

Schroef de dampkap daarna vast via de voorziene bevestigingspunten. Met een flexibele darm breng je vervolgens de verontreinigde lucht tot buiten. Die sluit je aan op het koppelstuk met een klemring. Steek ook de stekker in het stopcontact.

afvoerbuis plaatsen

TIP
De ruimte tussen de kookplaat en de dampkap moet minstens 55 cm zijn bij een elektrische, vitrokeramische of inductiekookplaat en 65 cm bij een gaskookplaat.

In sommige toestellen ga je zelf nog een lamp, of meerdere lampen, moeten indraaien voor de dampkapverlichting.
Doe dat en bevestig de afdekplaat dan weer op zijn plaats. Ook de filters kan je nu terugplaatsen.

dampkap filters plaatsen

Eens je getest hebt of alles ook effectief werkt, kun je nog de kastdeur terug ter plaatse hangen. Zo verzeker je jouw keuken in een wip van een betere afzuiging van alle kookdampen.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je de duurzaamheid en goeie werking van je toestel kan vergroten door er goed zorg voor te dragen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine