BuitenschrijnwerkPremium

TIPS TEGEN TOCHT en koudeval

Oude en deels gerenoveerde woningen hebben vaak nog te kampen met luchtlekken waarlangs tocht naar binnen kan en warmte naar buiten. Onaangename problemen die je best niet negeert door louter de verwarming hoger te zetten. Je krijgt daarmee enkel een hogere energiefactuur zonder meer warmte te creëren. We lijsten enkele praktische tips om tocht uit huis te bannen en warmteverliezen te beperken.

 

OORZAKEN

kier tocht koudeval

Koude lucht die in huis stroomt, kan verschillende oorzaken hebben: kieren in gevels waarlangs koude wind naar binnen kan dringen, of lucht dat via ventilatieopeningen naar binnen gaat.

Ook kan binnenlucht afkoelen op koude gevels en ramen, waardoor de afgekoelde lucht als het ware naar beneden valt. In dat geval gaat het in theorie meer om een koudeval, veroorzaakt door de luchtverplaatsing tussen koude en warme lucht, maar uiteindelijk wel hetzelfde gevoel geeft als tocht.

Een nieuwbouwwoning heeft in principe zo weinig mogelijk kieren, de gevels zijn goed geïsoleerd en ventilatieroosters zitten voldoende hoog. Het tochtprobleem komt dus vooral bij oude, of gedeeltelijk/slecht gerenoveerde huizen voor.

 

TOCHTPUNTEN OPSPOREN

kaars tocht koudeval

Door te voelen met je hand zal je snel te weten komen langs waar de tocht binnenkomt, maar om het wat gerichter uit te pluizen, kan je ook gebruikmaken van een aansteker, kaars of theelichtje.

Zet een exemplaar op een plaats waar je vermoedt dat het tocht. Als de vlam snel wappert, dan zal er ergens in de buurt een luchtstroming zijn. Tape je de zone af, en de vlam wakkert niet meer, of minder, dan weet je wel zeker waar de tocht vandaan komt. Pas uiteraard altijd op met kaarsen als je deze test doet, je weet wel waarom.

 

ALS EEN PRO

meter tocht koudeval

Voor de liefhebbers van gadgets; met een thermo- of warmtecamera kan je heel precies warmteverliezen opsporen. Die zijn echter duur in aanschaf. Een warmteverliesmeter is dan misschien nog interessanter: het is een betaalbare warmtelekmeter die je richt op vermoedelijke tochtgaten. Het toestel scant de omgeving naar warmteverliezen, om te achterhalen of je nog moet bij-isoleren.

 

koude lucht BIJ JE VOORDEUR

tochtstrips tocht koudeval

Bij oude voordeuren kan er tussen de deur en de deurpost, en langs het deurkader, ook nog koude lucht naar binnen stromen. Bij de meeste nieuwe voordeuren zitten er tegenwoordig al tochtborstels en/of tochtstrips verwerkt. 

Zit je met een koude luchtstroom aan je voordeur, maar je ziet het nog niet zitten om de deur te vervangen? Dan kan je de koude buiten houden door zelfklevende tochtstrips rondomrond te plakken in de deurpost of bij de deuropening. Een kleine investering die al veel kan helpen.

Onderaan je voordeur kan je ook een tochtborstel plaatsen, of een valdorpel infrezen. Die laatste ‘valt’ naar beneden wanneer de deur sluit en houdt zo tocht buiten. Op zoek naar meer mogelijkheden om je voordeur te renoveren? Lees hier verder.

Ook bij de achterdeur of langs een binnendeur kan je een koude luchtstroom hebben, uiteraard kan je die ook daar met tochtstrips en een tochtborstel te lijf gaan.

 

BRIEVENBUS IN DE VOORDEUR

borstel tocht koudeval

Heb je een brievenbusopening in de voordeur? Dan kan dat ook een bron zijn van tocht. Dat kan je al een beetje tegenhouden door een gepaste borstel aan de brievenbusopening te monteren.

Je kan ook van de opening in je deur met wat resthout een kleine hangende brievenbus maken met een deurtje. Dan heb je de brievenbusklep (idealiter met borstel) langs buiten, en langs binnen doe je de brievenbus open via het deurtje. Zo vallen je brieven, kranten en dergelijke overigens ook niet op de grond, maar vangt de brievenbus aan je deur ze op.

Je kan ook de opening dichtmaken en een brievenbus aan de gevel monteren, of als je er de plaats voor hebt, verder van de deur plaatsen op een voet.

 

koude lucht BIJ JE RAMEN

A tocht koudeval

Ramen worden tegenwoordig eveneens lucht- en winddicht gemaakt met laagexpansief PU-schuim en zijn zodanig gemaakt dat ze uit zichzelf al goed isoleren en koude lucht buiten houden.

Dubbel glas helpt uiteraard ook. Tegenwoordig moeten alle ramen in principe minstens dubbel glas hebben, maar in heel wat oude woningen is dat nog niet het geval. Ramen vervangen is dan ook een fikse investering, maar wel een investering die je op termijn terugverdient via een lagere energiefactuur, en van koude lucht zal je geen last meer hebben.

Zit je met oudere ramen die je nog niet kan of wil vervangen? Dan kunnen tochtstrips soelaas bieden. De overgang tussen raamkader en de binnenmuur werk je best ook af met een silicone- of acrylkit indien dat (nog) niet is gebeurd. Kit zorgt voor luchtdichtheid bij de overgang tussen 2 materialen. 

Er bestaan voorts ook isolerende raamfolies die in beperkte mate koudeval tegenhouden. Je kan ook vitragegordijnen aanbrengen, deze hebben een isolerende werking. Daarnaast kan je grote attributen rond en voor het raam zetten om de tochtstroom te blokkeren. Denk aan een decoratieve kamerplant, een zetel of een ander meubelstuk.

 

koude lucht AAN JE VLOER

langs onder tocht koudeval

Veel warmte in huis gaat verloren via de vloer. Met een kelder of kruipkelder kan dat ook tocht met zich meebrengen. De enige manier om dat duurzaam op te lossen is met vloerisolatie. Bij een kruipkelder kan je nog langs onder isoleren in de kelder zelf. In andere gevallen zal je de vloer langs boven moeten isoleren, wat dan weer een grotere investering vergt. Lees hier meer over vloerisolatie.

 

koude lucht BIJ DE MUREN

radiatorfolie tocht koudeval

Voel je koude langs je buitenmuren? Dat kan eveneens het gevolg zijn van gebrekkige of geen isolatie. Bevatten je muren een spouw? Dan is spouwmuurisolatie de oplossing. Je kan ook kiezen om je muren langs buiten te isoleren, maar dan zit je ook al met meer ingrijpende werken.

Een meer laagdrempelige oplossing om warmteverlies langs de muren te beperken, is door radiatorfolie aan te brengen bij de borstwering van de radiator – dat is het gedeelte van de vloer tot aan de vensterbank. Veel van de stralingswarmte van de radiator gaat immers verloren naar buiten, zeker wanneer er geen sprake is van isolatie.

 

koude lucht VANOP DE ZOLDER

isoleren tocht koudeval

Tocht op zolder is het gevolg van gebrekkige of geen dakisolatie. Sowieso, en zeker als je de zolder vaak gebruikt, is het een goed idee om je dak te isoleren. Het meest aangewezen is isolatie langs buiten.

Gebruik je je zolder niet vaak? Dan kan je ook de zoldervloer isoleren. Het isoleren van de vloer doe je het best met drukvaste, stevige isolatieplaten voor de beloopbaarheid, isolerende chape of purschuim. Wanneer de vloer niet massief is, kunnen de lege ruimtes in de vloerconstructie ook worden opgevuld met een minerale wol.

 

VENTILATIE

B tocht koudeval

Als je alle mogelijke kieren en naden hebt gedicht, heb je minder aanvoer van verse lucht, waardoor condensvorming meer kans krijgt: dagelijks voldoende ventileren is dan de boodschap. Zo kunnen er geen kleine druppels aan de binnenkant van je raam komen en zo voor een koudegevoel zorgen.

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Leidt strenger s-peil s31 tot ongezonde woningbouw?

Luchtdicht bouwen zit de laatste jaren sterk in de lift dankzij de steeds strenger wordende energievereisten. vaak wordt evenwel de dampdichtheid vergeten, wat leidt tot schade of een onaangename leefomgeving. in dit artikel gaan we dieper in op deze problematiek en geven we u een aantal oplossingen mee om lucht- en dampdicht te bouwen.

Hoe een buitenmuur isoleren langs binnen

Buitenmuren isoleren langs binnen is niet ideaal - je zit met ruimteverlies en er is een groter risico op vochtproblemen - maar soms kan het niet anders, bijvoorbeeld bij rijwoningen waar de grens van de gevel aan de straatkant niet mag overschreden

Duurzaam luchtdicht bouwen

Na een periode van bezuinigingen zit de economie weer in de lift. dat toont zich ook in de bouwwereld: nieuwe woningen worden opgetrokken en oude exemplaren worden gerenoveerd. het begrip 'duurzaamheid' passeert daarbij herhaaldelijk de revue. steeds meer woningen zijn energieneutraal en een groeiend aandeel voldoet aan de eisen voor passiefbouw. wil men probleemloos op die trends meesurfen, dan is luchtdicht bouwen een cruciaal aandachtspunt. gelukkig kan de bouwprofessional daarvoor terecht bij den braven, dat met het concept duurzaam luchtdicht bouwen niet alleen de juiste producten, maar ook het aangepaste advies levert.

Buitenmuren isoleren aan de binnenzijde

Het isoleren van buitenmuren gebeurt het best aan de buitenkant of via de spouw. indien onmogelijk, kan er ook via de binnenzijde geïsoleerd worden. de techniek is niet populair, omdat hij een risico op bouwschade met zich meebrengt.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine