Luchtdicht maken van gebouwenPremium

AF TE RADEN DAKCONSTRUCTIES EN BELANGRIJKE ISOLATIEADVIEZEN

Platte daken zijn aan de buitenkant altijd voorzien van een zeer dampremmende waterdichting. Het vocht in het dak kan dus nauwelijks naar buiten toe uit­drogen. Daarom moet u steeds voldoende aandacht besteden aan de vochthuis­houding. Voor een plat dak bestaan verschillende dakconstructies. De volgende dakconstructies worden alvast afgeraden.

AF TE RADEN DAKCONSTRUCTIES

Het aantal platte daken in België neemt alsmaar toe. Zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties. Redenen zijn onder meer de goedkopere kostprijs en de compactheid ervan. Vele platte daken worden echter ook gebruikt als terras, of als basis voor een groendak. Maar welke types platte daken bestaan er? En hoe isoleert u ze het best? De volgende dakconstructies worden alvast afgeraden.

Koud dak

dakisolatie

Bij een koud dak komt de isolatie tussen de balken van de houten draagstructuur te liggen. Onder de isolatie ligt het dampscherm, erboven komt de dakvloer en ten slotte de dakafdichting. Tussen de isolatie en de dakvloer ventileert buitenlucht. Deze aanpak wordt tegenwoordig afgeraden, want deze kan leiden tot vochtproblemen. Die ontstaan door luchtconvectie: de koude, ventilerende buitenlucht condenseert ’s nachts in contact met de dakafdichting. Die wordt immers niet opgewarmd door het huis.

Omkeerdak

Hierbij komt de isolatie bovenop de dakafdichting te liggen en wordt deze op haar plaats gehouden met behulp van een ballastlaag. Zo wordt het isolerend materiaal blootgesteld aan regen. Vanzelfsprekend heeft dit een verminderde isolerende werking als gevolg.

BELANGRIJKE ISOLATIEADVIEZEN

• Een luchtdichte afwerking van het dampscherm en de isolatie is cruciaal. Werk daarbij alle details mooi af;
• Zorg voor een dakhelling van minstens 2% na eventuele vervorming van de toplaag, om waterstagnatie te voorkomen (gebruik bij een warm dak eventueel afschot-isolatie, met een ingebouwde helling);
• Plan en coördineer isolatiewerken goed, om insluiting van vocht door beregening te beperken;
• Laat een hygrothermische studie uitvoeren, naar het vocht- en warmtetransport, en de warmteopslag in de constructie.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine