Klimatisatie van gebouwenPremium

Welke koeling kiezen voor woningen?

De volgende koeloplossingen zijn vandaag het meest populair

Split
Bij split airco's zit de compressor in de buitenunit waardoor je binnen minder lawaaihinder ondervindt. Splittoestellen met binnen- en buitenunit zijn het efficiëntst

MOBIELE MONOBLOCK AIRCONDITIONING

Deze verplaatsbare airco’s zijn stekkerklaar en worden aangekocht als noodoplossing in warme periodes. Het is een impulsaankoop. Ze hebben een beperkt koelvermogen en zijn minder energie-efficiënt. Doordat mobiele airco’s in monoblock zijn uitgevoerd, bevinden alle componenten, ook deze die het meest geluid produceren, zoals de compressor, zich in de woning. De warme afvoerlucht wordt via een slang naar buiten afgevoerd. De mobiele airco wordt dus het best zo gepositioneerd dat een afvoer naar buiten mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld via het raam, maar dan loop je wel het risico dat warme lucht via de raamopening naar binnen komt.

VASTE MONOBLOCK AIRCONDITIONING

Dit type kan een oplossing zijn in situaties waar het plaatsen van een buitenunit uit den boze is (bijvoorbeeld in historische centra). Vaste systemen hebben een hoger koelvermogen en zijn efficiënter dan mobiele monoblock airconditioning. Er is de keuze uit vloer- of wandmodellen. De installatie is vrij eenvoudig. Er zijn net als bij de mobiele monoblock airconditioning geen koeltechnische handelingen vereist. Langs de buitenzijde van het gebouw worden twee gaten voorzien voor de aan- en afvoer van de lucht. De compressor bevindt zich ook hier in de woning zelf, wat gepaard gaat met extra geluidshinder.

SPLIT WARMTEPOMPEN

Bij split airco's zit de compressor in de buitenunit waardoor je binnen minder lawaaihinder ondervindt. Splittoestellen met binnen- en buitenunit zijn het efficiëntst. Laat je niet misleiden door de energieklasse van monoblocksystemen en splitsystemen met elkaar te vergelijken. Voor splittoestellen en monoblocksystemen wordt een andere methode gebruikt om de energieklasse te bepalen. Zo is een monoblocksysteem met energielabel A even energiezuinig als een splitsysteem met energielabel D. Het energiegebruik per jaar dat op het label wordt vermeld, is een beter criterium om splits en monoblocks met elkaar te vergelijken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Hoe koelt u te warme slaapkamers?

Om de temperatuur in slaapruimtes tijdens zomerse dagen onder controle te houden, zijn er verschillende oplossingen. welke zijn de meest gekozen opties en waar dient u als installateur rekening mee te houden?

Verwarmen en koelen via luchtgroepen

Koeling in luchtgroepen is niet altijd vanzelfsprekend. als de koelingsbehoefte te groot is, of als er per zone een te sterk verschillende vraag naar afkoeling is, wordt ervoor gekozen het koelsysteem niet in de luchtgroep te integreren. is dat niet het geval, dan is koeling in luchtgroepen een aanrader, voor zowel residentiële als niet-residentiële projecten. de luchtgroep combineert meerdere thermische aspecten in één installatie en wordt beheerd door één sturingssysteem. het systeem is dus plaatsbesparend, de operating costs liggen laag en het onderhoud is miniem.

Betaalbaarheid van residentieel vastgoed

In dit artikel belichten we de impact van epc-scores op woningprijzen en de betaalbaarheid van woningen in relatie tot het inkomen.

Bijzonder zuinige koeling verovert de markt

Daar waar airconditioning vroeger nog als luxeproduct werd gezien, kijken weinigen vandaag nog vreemd op wanneer bewoners ervoor kiezen om hun woning te koelen. residentiële airconditioning kent een ongeziene groei. fabrikanten spreken niet van een groei van enkele procenten, sommigen hebben het over een verdubbeling in verkoop en meer. de grotere koelvraag wakkert echter de bezorgdheid aan dat de verwarmingsbesparing in goed geïsoleerde woningen wordt tenietgedaan door te koelen. onterecht zo blijkt. niet alleen is de koelvraag beperkter in tijd en benodigd vermogen, de toestellen om mee te koelen zijn ook bijzonder zuinig geworden. een seizoen koelen kan je al voor 1 euro per m² per jaar.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine