Hoe staat de Belgische zwembadmarkt ervoor?
Onder invloed van nieuwe consumentenverwachtingen en technologische innovaties maakt de Belgische zwembadmarkt een snelle evolutie door. Dit artikel belicht de belangrijkste trends binnen dit segment, evenals de kansen en uitdagingen die dit met zich meebrengt voor vakspecialisten.
Slimme, groene zwembaden in opmars
Gelet op de milieu-uitdagingen en de noodzaak om de onderhoudskosten te beperken, kiezen steeds meer consumenten voor ecologische zwembaden. Chloorarme producten en energiezuinige installaties worden steeds populairder bij zwembadeigenaars. “Bij particulieren is er een stijgende vraag naar milieuvriendelijke zwembaden, hoewel de meer traditionele criteria, zoals budget en esthetiek, nog altijd een belangrijke rol spelen. Sommige fabrikanten investeren volop in deze transitie. Ze ontwikkelen nieuwe concepten als zwembaden met een lage CO2-voetafdruk, en maken duurzaamheid tot een kernelement van hun strategie”, legt Bavo Nachtergaele uit, voorzitter van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals.
Daarnaast blijft de digitalisering de sector hervormen, met de opmars van slimme en geautomatiseerde zwembaden. Dankzij die nieuwe technologieën kunnen eigenaars hun zwembad op afstand controleren en optimaliseren, voor een eenvoudig onderhoud en een laag energie- en waterverbruik. Die trend gaat gepaard met een groeiende nood aan diensten en begeleiding, want consumenten laten de technische aspecten bij het onderhoud van hun zwembad liever over aan professionals.
Een groeiend aantal eigenaren wenst zijn installaties te moderniseren
Nieuwbouw vertraagt, renovatie bloeit
Na een periode van significante groei in de nieuwbouw van privézwembaden, lijkt het momentum nu af te nemen. Deze ontwikkeling is toe te schrijven aan diverse factoren, waaronder de gestegen bouwkosten en een verandering in de prioriteiten van consumenten, die steeds vaker de voorkeur geven aan de renovatie van hun bestaande zwembaden.
Het verouderende Belgische zwembadpark creëert een vruchtbare bodem voor het renovatiesegment. Een groeiend aantal eigenaars wenst hun installaties te moderniseren met het oog op een hogere energie-efficiëntie, verbeterde waterkwaliteit of de integratie van nieuwe, slimme functionaliteiten. Momenteel vertegenwoordigt renovatie gemiddeld 12,5 procent van de omzet van zwembadbouwers. Deze markt biedt professionals aanzienlijke opportuniteiten, mits zij in staat zijn om te voldoen aan de uiteenlopende wensen van de klant, variërend van de vervanging van zwembadbekleding tot de optimalisatie van complexe filter- en verwarmingssystemen.
Bij de constructie van nieuwe zwembaden geven particulieren overwegend de voorkeur aan monoblock zwembaden vanwege hun snelle installatietijd en relatief lagere kosten. Betonnen zwembaden blijven eveneens populair dankzij hun robuustheid en de vele personalisatiemogelijkheden. Hoewel natuurlijke zwembaden een kleiner marktaandeel vertegenwoordigen, spreken ze een specifieke doelgroep aan die bewust kiest voor een meer ecologische benadering. Het Belgische aanbod aan privézwembaden is vandaag de dag breed en divers, afgestemd op uiteenlopende budgetten en smaken.
Een markt in verandering
De moderne consument is steeds meer op zoek naar geïntegreerde en praktische oplossingen, waarbij het zwembad naadloos aansluit op de rest van de buitenruimte. De focus verschuift naar installaties die flexibel kunnen worden aangepast aan individuele behoeften, of het nu gaat om het minimaliseren van onderhoudskosten, het reduceren van de milieu-impact of het vereenvoudigen van het dagelijks gebruik.
Hoewel de realisatie van een privézwembad voor een breed publiek toegankelijk is geworden, kan een onprofessioneel uitgevoerde installatie snel leiden tot kostbare problemen. Om consumenten te beschermen en de kwaliteit binnen de sector te waarborgen, publiceert de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals op haar website een actuele lijst van aannemers die voldoen aan de strenge kwaliteits- en professionaliteitseisen van de branche.